Kirjailijoiden jalanjäljissä

Oulu tunnettiin joskus kirjailijakaupunkina. Perinteitä täällä siis on. Ja ihmisillä riittää sanottavaa sekä halua kirjoittaa. Kaupungissa, ja pohjoisessa ylipäätään, on valtavasti potentiaalia.

Meissä kaikissa asuu pieni kirjailija. Kuka tahansa voi kirjoittaa runon. Mutta kenestä tahansa ei tule runoilijaa. Toisin kuin valtaosassa muissa ammateissa, kirjailija työskentelee kellon ympäri, vaikkei se päällepäin siltä näyttäisikään. Hän elää intohimosta tarinoihin, rakkaudesta kirjoihin.

Kirjoittaminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Esikoiskirjailijoiden keski-ikä on noin 35 vuotta. Romaanin matka ideasta kirjaksi voi kestää vuosia. Kirjoittamisessa ei ole mitään glamouria. Luomisvaiheessa kirjailija on maailman yksinäisin ihminen. Kirjamyynnistä saadut tulot jäävät useimmilla vähäisiksi. On tavallista että kirjailijat elävät freelancer-töillä tai apurahojen turvin.

Aloittelevan kirjailijan suuri kynnys liittyy tietysti kustantamiseen. Oululaisen Rajalla-kustantamon toiminta näyttää hiipuvan. Se on sääli, sillä Oulussa on tarvetta omalle kustantamolle. Onneksi tammikuussa kantautui positiivisiakin uutisia. Uutta kustantamoa suunnitellaan jo. Kaikkea menestystä sille!

Kaupungin kirjailijakulttuuri pitäisi tuoda uudelle vuosituhannelle. Oulusta tulisi jälleen tehdä kirjailijakaupunki, jossa asuisi monia valtakunnallisesti tunnettuja kirjailijoita sekä kansainvälisiä tähtiä. Kaupungilta pitäisi löytyä sekä tahtoa että rahaa.

Oulun kirjastojen sekä kirjakauppojen tulisi lisääntyvissä määrin panostaa kirjailijoiden esilletuomiseen. Ilman kirjailijoitahan ei niitä olisi olemassa. Kirjailijoille sekä heidän teksteilleen pitäisi antaa valtamedioissa enemmän palstatilaa sekä näkyvyyttä. Unohtaa ei sovi myöskään yleisön merkitystä. Oululainen yleisö on passiivista ja lähtee tosi nihkeästi liikkeelle, vaikka ihmiset kuinka paljon kirjoja ostaisivat tai lainaisivat. Suuria tapahtumia kuten Kirjamessuja lukuun ottamatta, yleisöä tilaisuuksiin vetävät vain Suomen myyntilistojen kärkinimet, eivätkä aina hekään.

Parannettavaa riittää joka suhteessa, mutta suunta Oulussa on kuitenkin oikea. Jo pitkän uran tehneiden kirjailijoiden lisäksi on ilmestynyt uusia kykyjä. Ja aivan varmasti heitä tulee lisää.