Luovuuden kauneus

Kulttuurin merkitystä vähätellään silloin tällöin. Sanotaan, ettei kulttuuri ole oikeasti tärkeää, ettei se kenenkään henkeä pelasta.

Väitteiden esittäjät eivät näe laajaa kuvaa eivätkä pintaa syvemmälle. Kulttuurilla on suunnaton merkitys niin tekijöille kuin siitä nauttiville. Elämykset nostattavat elämänlaatua ja auttavat esimerkiksi työssä jaksamisessa. Joillekin se tarjoaa pakotien arjesta, mahdollisuuden lumoutua ja virkistyä.

Otetaan esimerkiksi kirjallisuus. Kukaan ei voi kiistää, miten valtava merkitys koko suomalaisuudelle on ollut menneillä mestareilla. Jos he eivät olisi tarttuneet kynään, historiamme olisi olennaisesti köyhempi. Teoksista olemme lukeneet itsestämme, ymmärtäneet keitä olemme.

Nykykirjailijoita on laaja kattaus aloittelevista konkareihin. Kenties joku tuleva esikoiskirjailija mullistaa käsityksemme hyvästä kirjallisuudesta. Kaikkien heidän mahdollisuudet tehdä työtään tulisi turvata, etteivät mahdolliset merkkiteokset jäisi syntymättä. Mahtavimmatkin kynätaiturit ovat joskus olleet tiensä alussa.

Vaikka kaikki tarinat on jo kerrottu, taidokkaasti punotuille kertomuksille löytyy aina lukijoita. Ratkaisevaa on, miten kirjoittaa. Tähän kiteytyy koko luovuuden kauneus. Tavallisesta ja käytetystä aiheesta nerokas mieli voi muotoilla mestariteoksen, sykähdyttävän maailman, josta kumpuaa joka lukukerralla jotakin uutta.

Eikä kyse ole pelkästään suuruuksista. Jokainen kirjailija on uurastanut saattaakseen teoksensa kansien väliin ja vaatimattomiltakin tuntuvat kirjat koskettavat jotakuta.

Tie kirjailijaksi on pitkä, kapea ja kiemurainen. Matka vaatii sitkeyttä, rauhaa ja aikaa. Useimmilta se jää kesken. Lukemattomat teokset ovat kirjoittamista vaille valmiit.

Alueen kirjallisuuskentässä on monia puutteita. Näistä merkittävimmät ovat tiedottamisen, rahallisen tukemisen, kirjailijoiden arvostuksen ja kustantamojen vähyys. Pikku hiljaa asiat kehittyvät, esimerkiksi kustannusrintamalla tapahtuu ja pinnan alla kuplii. Tarvetta on myös kirjallisuuden tiedotuskeskuksen kaltaiselle toimijalle, joka nostaisi kirjallisuutta esille ja löisi kirjailijoiden puolesta rumpua.

Parannettavaa on paljon, mutta katson mielelläni eteenpäin. Haluan nähdä kuinka kirjailijoiden tuotanto jää elämään. Kuinka kirjallisuustapahtumat kasvattavat kävijämääriään. Kuinka kirjallisuus tekee yhteistyötä muiden taiteenlajien kanssa. Ja kuinka lahjakkuudet liittyvät osaksi kirjailijoiden ketjua heidän esikoisteostensa myötä.